Zó voorkom je malware en datalekken op mobiele devices

november 2020

Het gebruik van mobiele apparaten in bedrijven neemt al jaren toe en lijkt de laatste tijd bovendien almaar sneller te gaan. Tablets en mobiele telefoons worden voor steeds meer processen ingezet om gegevens te verzamelen. Tegenwoordig is Android als besturingssysteem dominant aanwezig op vrijwel alle mobiele apparaten, en dat geldt voor zowel de professionele apparatuur als de apparatuur die bedoeld is voor de consumentenmarkt. Een vraag die steeds meer bedrijven anno nu bezig houdt is: hoe houd je je bedrijfsgegevens veilig wanneer deze zelfde gegevens op een mobiel apparaat toegankelijk zijn?

Veiligheid van bedrijfsapplicaties op Android devices

Je wilt als bedrijf zeker weten dat alles op en top beveiligd is. Zeker nu, in deze tijd waarin hackers steeds slimmer en actiever op zoek gaan naar lekken in de beveiliging van bedrijven. Er komt elke week wel een bericht in de media voorbij waaruit blijkt dat de privacygevoelige gegevens op straat zijn komen te liggen of dat er een datalek is ontstaan. Uiteraard is het belangrijk om steeds alle security updates te installeren en de veiligheid op die manier te waarborgen. Maar dat is slechts de basis, daarmee ben je er nog niet.

Android is veilig, maar de gebruikers niet…

Eén van de grootste bezwaren tegen Android-beveiliging bij gebruik van bedrijfsapplicaties is dat er al veel Google Apps op het device aanwezig zijn die toegang geven tot de camera, de locatie-gegevens of bijvoorbeeld het adresboek. Daarnaast kunnen gebruikers allerlei apps installeren uit de Google Play Store. Deze apps kunnen het voor gebruikers mogelijk maken om bedrijfsgegevens bewust of onbewust te delen. Hierdoor kunnen bedrijfsgegevens naar buiten lekken zonder dat bedrijven dit überhaupt merken. De beste remedie hiervoor is om zelf te bepalen welke apps op het apparaat geïnstalleerd zijn en het apparaat vervolgens af te schermen voor de gebruikers. Op die manier kunnen alleen de goedgekeurde bedrijfsapplicaties worden geïnstalleerd en gebruikt. Maar hoe doe je dat?

Houd controle met Android Enterprise

Wanneer we gebruikmaken van de professionele devices met Android Enterprise als besturingssysteem, is Android zeer goed te beveiligen. Door gebruik te maken van Android Enterprise beschik je over de volledige controle over het toestel én alle apps. Toegang tot applicaties, device-instellingen en de Google Mobility Services (GMS) zoals voor bijvoorbeeld Google Maps, Search en Play Store kunnen we zelf bepalen en daarnaast beperken tot de zaken die nodig zijn voor het bedrijfsproces.

Eenvoudig updaten via mobiel device management

Het is voor nogal wat bedrijven lastig om updates structureel en goed op alle toestellen te installeren. Je kunt je voorstellen dat het uitvoeren van updates bij tien toestellen geen probleem is, maar als je vele tientallen of zelfs honderden mobiele apparaten of meer in omloop hebt, dan wordt het een heel ander verhaal. Door inzet van een MDM-oplossing zijn we in staat om updates automatisch op afstand uit te rollen. Uiteraard kiezen we het meest geschikte tijdstip uit voor deze updates. We hebben precies inzichtelijk welke updates er al op welke devices zijn uitgevoerd en welke nog niet. Hierdoor is het uitvoeren van updates via het MDM-systeem geautomatiseerd en niet langer een verantwoordelijkheid van de gebruikers.

Bescherm bedrijfsgegevens en zorg voor continuïteit

Het mag duidelijk dat de beveiliging van zakelijke mobiele apparaten steeds belangrijker is geworden. Het draait om het beschermen van de gegevens, om continuïteit en productiviteit van het bedrijfsproces en om de integriteit van het bedrijf. Een goed beveiligingsbeleid verkleint de risico's waarmee je wordt geconfronteerd, terwijl je vrij blijft om te werken en te innoveren.

Neem contact op

DatAction is de kennispartner die helpt om op het gebied van mobiele beveiliging de juiste balans te vinden en organisaties te ontzorgen. Wil je er meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.